Resepte

Hierdie resepte is wat ontvang is van navrae van lesers 
van ons gereelde geselsbrief - Begin jou dag 'n slag met 'n lag.

Baie dankie aan Emily Kruger wat help met die resepte!

Om in te skryf om die geselsbrief gereeld te ontvang, 
stuur net jou E-pos adres aan D@nie.co.za.

Gaan na Resepte Index

 Inhoudsopgawe

Kruie-gebruike | Aarbei-tert | "Amerikaanse Potting Soil" | Aarbeitert | Een-skottel Hoender-Noedelgereg | Appeltert | Aartappel Suurdeeg | Aartappel Suurdeegplantjie | Aartappeltert – Warm | Abrahampies | Appeltert 1 | Appeltert 2 | Appeltert 3 | Armman se Poeding | Armmanspoeding | Aspersietert | Basiese Resep vir 'n Soufflé | Beet Blatjang | Beetatjar/Beetblatjang | Beskuitjie Fudge | Bierbroodjie | Biltongblokkies | Blatjang Aartappels | Boereworspastei | Braai-Broodjie | Brandrissieblatjang | Broccoli Kasserol | Broccolli Slaai | Brood-en-Botterpoeding | Bruinpoeding Sonder Eiers | Butternut Slaai | Cremora Yskastert | Diabete – GidsErtjie Slaai | Ertjieslaai | Franse Slaaisous | Gebakte Groenbonegereg | Gebakte Vrugteslaai | Geglasuurde Wortelkoek | Gemmer Yskastert | Gemmerbier | Gemmerbier 1 | Gemmerbier 2 | Gemmerkoekies | Gepeperde Hoederlewers | Gerda Gemmerkoekies |Gesondheidsbeskuit | Gesondheids-Koringslaai | Gestolde Wortelslaai | Grenadella Yskastert | Grenadella-Kaaskoek | Griekse Klappertert | Heerlike Broodjie | Hoender Pastaslaai | Hoenderbredie | Hoender en Pastagereg | Hoender met Pasta (Gestowe) | Hoendergereg | Hoenderlewerpatee | Hoenderlewers op 'n stokkie | Hoenderpastei | Hoenderstukkies / Maalvleisbolletjies | Hoendervlegsel | Hongaarse Aartappelgebak | Hops Suurdeeg | Ingelegde Noedelslaai | Ingemaakte Spaghetti | Japtrap Bone | Japtrap Ete | Joghurt Yskastert | Joghurt-Tert/Poeding | Kaasballetjies | Kaas-en-Chilli Poffertjies | Kaaskoek Tipe-Tert | Kaaskoekies | Kaaspoffertjies 1 | Kaaspoffertjies 2 | Kaassmeer | Karamel Yskastert | Karamelpoeding | Karamel-Yskaskoek | Karringmelkbeskuit | Kerrie Boontjies | Kerriesouttert | Kerrietert | Kersiegenot | Kitssouthappie vir TV | Koejawel-Yskastert | Koffielikeur | Koffieroomlikeur | Koffie-Yskastert | Korslose Souttert | Koue - Gaarvleis Tert | Koue Sagopoeding | Koue Water Gemmerbier | Lae-Vet Wortelkoek | Lekker Fudge in Mikrogolf | Lemoenpatats | Liquifruit Tert | Maalvleisgereg | Maaskaas Tert 1 | Maaskaas Tert 2 | Malvapoeding 1 | Malvapoeding 2 | Maroelas | Maroela jellie | Maroela koeldrank | Maroela konfyt | Marshmallow Tert | Marshmallow Tert 2 | Melkkos | Melkkos 2 | Melktert met Kondensmelkbolaag | Mieliebroodjie | Mieliepap in mikrogolf | Mikrogolf Fudge | Mikrogolf Sjokolade Koek | Mikrogolf Vrugtekoek | Mos vir mosbeskuit | Mostert en Tamatiesous | Mostertsous | Noedelslaai | Noedelslaai (Lekker) | Oats Koekies | Ongekookte Vla | Orrelpoeding | Ow-Ow Brand Sous | Pampoenpoffertjies in Stroop | Pannekoek | Pasta-Maalvleis (Mince Mate) | Pastaslaai (Huisgenoot) | Patats | Pekanneut Tert | Peppermint Crisp Tert | Peri-Peri Pastaslaai | Perske Piekels / Blatjang | Pienk Tert | Piesangbrood | Piesangslaai 1 | Piesangslaai 2 | Polonie-vetkoekies | Pynappel Kaaskoek | Pynappel Maaskaas Tert | Pynappel Tert | Pynappelhoender | Pynappel-Yskastert 1 | Pynappel-Yskastert 2 | Roly Poly | Romerige Hoenderlewerpasta | Roomlikeur | Roomtert | Rum-en- Rosyne Tert | Rysslaai | Sagopoeding | Seekos en Pastagereg | Semelroombeskuit | Sjokolade Krakelinge | Sjokolade Mouse | Sjokoladepoeding (koud)Sjokolade Vrieskastert | Sjokoladekoek | Sjokoladekoek met sous | Slaaisous 1 | Slaaisous 2 | Slakke & Room Gereg Smoorkool | Sneeupoeding | Snoektert | Soet-Suur Hoendervlerkies | Soetsuur Varkroerbraai | Sop-resep | Sous vir Kassler Souskluitjies | Souskluitjies 2 | Souttert 1 | Souttert 2 | Soutterte | Souttertjies | Spaghetti met Tamatiesous | Speel-Deeg | Spek-en-Kaas Spaghetti | Spinasiekoekies | Stampkoringslaai | Suurdeeg | Suurlemoen Yskastert | Tamatie-resepte | Tamatieblatjang | Tamatiesous | Tamatiesap | Tamatiesop | Tiramisu | Toskaanse Hoender | Trefferfudge | Trifle | Tuisgemaakte Likeur | Tunagereg | Uie-Koekies | Veelsydige Koelkasvrugtetert | Vetkoek in Skottelbraai | Vetkoekies | Vet-Vrye All-Bran Beskuit | Vetvrye Kaassous | Vinnige Karringmelkbeskuit | Vinnige Melktertresep | Vis Paella | Visbrood | Vissop | Volkoringbeskuit vir Diabete | Voorgereg van Pannekoeke | Wasgoedbondeltjies | Witsous | Wortelkoek in Mikrogolf | Wortelkoek | Wortelslaai | Yoghurt Tert | Yskastert | Zelda's Beschuit 

~ Terug na begin ~ 

Gebruike van Kruie en Speserye (Emily)

Pimento (Allspice) - Bredies
Basiliekruid (Basil) - Tamatie, eier, kaas, skaap, visgeregte en slaaie
Lourierblare (Bay leaves) - Sop, bredies, maalvleis, bobotie, piekels, vis en  pastas
Kappertjiesaad (Capers) - Vis- en ander seekosse
Rissiepeper (Cayene pepper) - Kaas- en eiergeregte
Chilli - Sterk gegeurde vleis-, vis en groentegeregte
Grasuie (Chives) - Slaaie, sop, souse en doopsouse
Kaneel (Cinnamon) - Souse en vrugtegeregte, soetpatats, -pampoen, nageregte, soetgebak
Naeltjies (Cloves) - Hoender-, vark-, vis- en wildsvleisgeregte
Koljander (Coriander) - Vleis, droëwors en biltong
Vinkel (Fennel) - Groente en slaaie
Knoffel (Garlic) - Vleis, vis, groente en slaaie
Gemmer (Ginger) - Soetgebak, kerrie en soet-suur vleisgeregte
Peperwortel (Horseradish) - Gebraaide bees en skaap
Foelie (Mace) - Bredies, frikkadelle, roomsouse en hoendervulsels
Moederkruid (Marjoram) - Sop, bredies and vleisvulsels
Ment (Mint) - Groente en vis (met botter)
Mostert (Mustard) - Vleis, vis, groente, souse en sop
Neutmuskaat (Nutmeg) - Vleis, groente en soetgebak
Oreganum (Oregano) - Sop, bredies, slaaie, Italiaanse geregte o.a. pizzas en pastas (wat tamatie bevat)
Paprika - Vleisgeregte, groente en slaaie
Pietersielie (Parsley) - Sop, vleis, vis, groente, soutgebak, pastas en slaaie
Roosmaryn (Rosemary) - Vleisgeregte, hoender, sop en souse
Safraan (Saffron) - Rys, vulsels en vleis
Salie (Sage) - Vulsels vir vleis en hoender
Dragon (Tarragon) - Lamvleis, souse en piekels
Tiemie (Thyme) - Vleis (skaap en hoender), groente en sop
Borrie (Turmeric) - Kerrie, geelrys
Bronslaai (Watercress) - Slaaie  

~ Terug na begin ~

Aarbei-tert (Pieter)

  1.  Beskuitjiekors: 1/2 pakkie Tennis beskuitjies + botter. 

  2. Vulsel:  Verhit een koppie suiker en een koppie water.

  3.  Maak twee opgehoopte eetlepels maizena aan met water en voeg by mengsel.

  4. Kook tot gaar en haal van stoof.

  5. Voeg twee groot eetlepels aarbeijellie by en roer tot gesmelt.

  6. Pak 250 gr. ryp aarbeie (afgewas) lekker styf in kors en gooi warm aarbeivla daar oor.  Wanneer koud, plaas in yskas.

  7. Versier net voor bediening met 125 ml. geklopte, versoete room.

~ Terug na begin ~

"Amerikaanse Potting Soil" Tert (Lorette Grové)

4 x bokse Swart Oreo koekies
2 x bakkies maaskaas
4 x koppies melk
2 x pakkies instant pudding (Vanilla)

~ Terug na begin ~

Appeltert (Hèlené)
(Dit is my ma se resep, so daar word nog in koppies (250 ml), eetlepels (15 ml) en teelepels (5 ml) gemeet.)

Die beslag is genoeg vir 'n normale ronde tertbak. Indien 'n kleinerige vierkantige bak (± 20cm x 15cm) gebruik word, moet resep dubbeld aangemaak word.

1 Koppie Bruismeel
2 eiers
knippie sout
1 blik tertappels (normale grootte)
1 koppie suiker
2 Eetlepels gesmelte botter
¼ koppie melk

Sous
1 klein blik Ideal Milk
1 Teelepel Vanielje Essens
1 koppie suiker

~ Terug na begin ~

Aarbeitert (Pieter)

Beskuitjiekors:
1/2 pakkie Tennis beskuitjies + botter.

Vulsel:

~ Terug na begin ~

Een-skottel Hoender-Noedelgereg (Rita Nienaber)

1 Hoender (stukke gesny) 
2 blokkies Hoenderekstrak 
1 - 1½ kop Noedels 
100 ml Mayonnaise 
1 groot pak droë Aartappelskyfies (Enige geur) (Fyngemaak)
400 ml Witsous 
50 ml gekapte Pietersielie 
2 Eiers geklits

~ Terug na begin ~

Aartappel Suurdeeg (Louise Truter, Swellendam)
(2 variasies)

Hier volg my ma (sy was 'n 1910-baba) se aartappelsuurdeeg:

1 middelmatige aartappel (geskil en grof gerasper)
[2 pakkies suurdeeg vir ingeval die aartappel nie genoeg laat rys nie!]
4 koppies kookwater
12,5 ml sout (Dis nou vir 5 kg meel; sy het gewoonlik helfte broodmeel en helfte "Nutty wheat" gebruik)

Aand:

Volgende Oggend oorsuur:

Knie:

Hoop dit werk! Seënwense!

~ Terug na begin ~

Aartappel Suurdeegplantjie (Santi van der Merwe)

Probeer gerus so maak:

Rasper 1 aartappel baie fyn.
Voeg die volgende by:
2 teelepels suiker
1 teelepel sout
1 sakkie kitsgis - sommer hierdie 10g blou, groen of pers pakkies wat so 70 sent kos in supermarkte. Die pers rys baie goed, want dit het Vitamiene C in. Gooi dit dan in 'n glas houer / outydse can fruit bottel.
Maak vol met lou water (seker omtrent so 500 ml ) - te warm water sal die gis doodbrand en dan werk dit nie. Sit sommer 'n piering bo-op om toe te maak, want die aartappels gaan na boontoe styg en moontlik oorkook.
Dit moet die heeltyd by kamer temperatuur wees Dit is die teken dat dit gewerk het. - Jou plantjie is suksesvol.
As jy nou wil afskep om te bak, kan jy dit omroer en twee derdes gebruik om mee te bak. Die een derde wat oorbly, bly in die bottel en jy gooi dan net die suiker, sout, aartappel en water weer by.

~ Terug na begin ~

Aartappeltert - Warm (Glou)

4 groot gaar aartappels
1 koppie fyn spinasie
1/2 koppie gakapte sampioene
2 eiers
1/2 koppie melk
1/2 koppie room
vars pietersielie, gekap
Sout en peper na smaak
2 eetlepels parmesaankaas (opsioneel)
1 koppie gerasperde cheddarkaas

~ Terug na begin ~

Abrahampies (Charmaine van Straaten)

650g (5 x 250ml, ongesif afgemeet) koekmeelblom
15ml kremetart
12,5ml sout
400g (500ml) suiker
250g botter of margarien, by kamertemperatuur
250ml karringmelk
10ml koeksoda
1 eier

~ Terug na begin ~

Appeltert 1 (Karin)

Koekmengsel:
1 k koekmeelblom
Knippie sout
2 eiers
1 t bakpoeier
¼ k melk
¾ k suiker
1 klein blikkie tertapples (425 g)

Stroop:

¾ k suiker
1 k room
1 t karamelessens

~ Terug na begin ~

Appeltert 2 (Lorette Grové)

Kors:
500ml ongesifte koekmeelblom
250ml suiker
10ml bakpoeier
2ml sout
250g margarine

Vulsel:
1 x blik onversoete tertappels, fyngekap (385 g)
125ml suiker
75g koekmengsel-droëvrugte (½ koppie) (125 ml)
2ml kaneel
1ml fyn naeltjies 
knyppie sout
1 teelepel hoogvol vlapoeier aangemaak met 'n bietjie water

~ Terug na begin ~

Appeltert 3 (Petra)

My ma het altyd hierdie tert vir my Sussie gemaak en daarom noem ek dit Sharon se Appeltert. Dis die lekkerste en maklikste appeltert wat ek nog ooit geëet het.

1 koppie Suiker
3 Eetlepels Botter/Margarien
1 teelepel Bakpoeier
'n knippie Sout
3 Eiers
1 koppie Koekmeel
1 koppie Room of Ideal Melk
1 koppie Suiker
1 blikkie Tertappels

~ Terug na begin ~

Armman se Poeding (Hannetjie)

1 Koppie meel
1 Eetlepel botter
3/4 Koppie suiker
1 Desertlepel appelkooskonfyt
1 Eier
1 Teelepel asyn
1 Gelyk teelepel koeksoda
Sout
1 Koppie melk

Sous:
1 Koppie room 
3/4 Koppie suiker
1/4 Koppie botter
1/2 Koppie kookwater

~ Terug na begin ~ 

Armmanspoeding (Brietta Van Vuuren)

3 kop Meelblom 
3 teel Koeksoda 
3 eetl Margarine 
1 kop Melk 
3 eetl Gouestroop 
Sout 

Stroop: 
Kook 3 kop suiker, 6 kop kookwater, 1 eetl gouestroop en 1 eetl botter in 'n groot kastrol. Skep lepelsvol deeg in warm stroop en laat opkook. Plaas deksel op en laat 1 uur lank stadig kook. Indien verkies, kan 1 eetl gemmer bygevoeg word vir smaak. 
Dit is presies soos ek onthou my ma sin geproe het. 

~ Terug na begin ~

Aspersietert (Amanda Viljoen)

Kors:
1 koppie meelblom
1/4 teel sout
1 1/2 eetl melk of eier
1/2 koppie olie
1 teel suiker
1 teel bakpoeier

Sif droë bestanddele saam. Klits eier of melk met olie en meng met droë bestanddele. Druk vas in tertpan en bak vir 10 minute. teen 200 Grade C.

Vulsel:
1 blik aspersies
2 eetl gerasperde kaas
4 eetl krummels
1 1/2 kopie vloeistof van aspersies en melk
2 eetl botter
1 eetl meel

~ Terug na begin ~ 

Basiese Resep vir 'n Soufflé (Attie)

200ml dik witsous
3 eiers, geskei
100g (200ml) geurige bestanddele
2ml sout
peper / paprika (slegs vir geurige soufflés)

Variasies:
Geurige soufflé: Meng gaar, gemaalde ham en gesorteerde sampioene / gebruik fyngemaakte vis, gemaalde gaar hoender, kalkoenvlies of gar, fyn groente.
Kaassoufflé: Meng 200ml Cheddarkaas by die witsous totdat dit gesmelt het. Voeg ook 1ml mostert by.

~ Terug na begin ~

Beet Blatjang

Meng en bring tot kookpunt:

2 koppies bruin asyn
3 koppies suiker
Meng die volgende saam: Voeg bymekaar
6 koppies gaar beet in blokkies gesny
2 uie gekap

Meng die volgende en voeg by die kokende mengsel:

3 teelepels kerrie
1 teelepel sout

Kook vir sowat 10 minute.
Voeg die volgende by:

45 ml Mazeina gemeng met bietjie water

Voeg by die kokende mengsel en kook deur.
Bottel in gesteriliseerde bottels terwyl nog warm is.

Geniet hierdie blatjang !!!!

~ Terug na begin ~

Beetatjar/Beetblatjang

2 groot bossies beet
8 - 10 uie
6 eeteel Sterk kerriepoeier
1.5 kgm Suiker
1.5 liter bruin asyn
sout en peper na smaak
3 eeteel Olie
4 eeteel Maizena

~ Terug na begin ~

Beskuitjie Fudge

1 x 200g Marie Beskuitjies/Tennis Beskuitjies in stukkies gebreek
1 x 250g Margarien
1 eier

Sif saam: 75ml kakao
500g versiersuiker
1 handvol Amandels
1 dop Kahlua

~ Terug na begin ~ 

Bierbroodjie (Jackie)

(Hierdie broodjie is heerlik saam met mengelslaai en Braaivleis)

500 Gram Bruismeel
5 ml Sout
1 Blikkie (340 ml) Bier

~ Terug na begin ~ 

Biltongblokkies (Amanda Viljoen)

1 koppie geurige dik wit sous
57 g (2 onse) gerasperde kaas
113 g gerasperde biltong
2 eiers

~ Terug na begin ~

Blatjang Aartappels

6-8 middelslag aartappels 
sout 
250ml vrugte blatjang 
250ml kook water 
125ml mayonaise 
1 pakkie dik wituiesoppoeier 

~ Terug na begin ~

Boereworspastei (Bertha)
(Bedien ses)

500 g boerewors (oorskiet van braai werk goed)
3 eiers, geklits
1 klein blikkie soetmielies
botter, melk, sout en peper
6 medium aartappels, geskil (of een sakkie aangemaakte Smash)
1 k gerasperde Cheddarkaas

~ Terug na begin ~ 

Braai-Broodjie  (Erna)

1 pak vetkoek deeg (die wat jy by die supermarkte of bakerye koop)
1 gekapte ui
1 teelepel gekapte knoffel
'n keuse van biltong of 'bacon' (Opsioneel)
1 koppie kaas in blokkies gesny

~ Terug na begin ~ 

Brandrissieblatjang 

3 uie 
10 ml kerriepoeier
2 knoffelhuisies 
5 ml mosterdpoeier
500 ml opgesnyde brandrissies/peppadews 
5 ml fyn gemmer
250 ml bruin asyn 
5 ml gemengde kruie
750 ml appelkooskonfyt 
5 ml sout

~ Terug na begin ~

Broccoli Kasserol (Carin)

10 onse (in die ou taal) gaar broccoli
3 eierwitte
1 blikkie sampioenroomsop
1 koppie vetvry mayonnaise
halwe koppie gerasperde lae vet cheddar kaas
2 eetlepels gemaalde uie
swart peper
6 lae vet fyngemaakte soutkoekies (Salticrax / Bacon Kips)

~ Terug na begin ~

Broccolli Slaai (Leoni)

Broccolli
Spek
Feta kaas
Mayonnaise
Ui
Suiker

~ Terug na begin ~

Brood-en-Botterpoeding (Adri)

10 snye wit brood, korsies afgesny en in groot blokke gesny
½ (125 ml) koppie suiker
3 eetl. botter
4 k (1 liter) melk
4 eiers

Intussen, maak die bolaag:

1 k (250 ml) botter
2 k suiker
2 eiers
2 tl. vanilla-geursel

~ Terug na begin ~

Bruinpoeding Sonder Eiers (Erna Boyder)

3 kop Meelblom
3 teel Koeksoda
3 eetl Margarine
1 kop Melk
3 eetl Gouestroop
Sout

Smelt botter en stroop saam, laat afkoel. Los koeksoda in melk op en roer in.
Sif meel en sout in en meng deeglik.

Stroop:
Kook 3 kop suiker, 6 kop kookwater, 1 eetl gouestroop en 1 eetl botter in 'n groot kastrol. Skep lepelsvol deeg in warm stroop en laat opkook.
Plaas deksel op en laat 1 uur lank stadig kook.
Indien verkies, kan 1 eetl gemmer bygevoeg word vir smaak.

~ Terug na begin ~

Butternut Slaai (Amanda Minnie)

1 rou butter nut gerasper 
Blikkie perskes of ingelegde mango fyn opgesny 
meng met mekaar en laat oornag in die yskas (toegemaak) 
Net voor opdiening voeg jy een pakkie aangemaakte pynappel of perske jellie by en meng goed (die jellie moet nie gestol wees nie so waterig is reg, jy hoef ook nie alles te gebruik nie net soveel as wat jy wil). en dis hoe maklik dit is.

~ Terug na begin ~

Cremora Yskastert (Lorette Grové)

500g sakkie Cremora
1 koppie yskaswater
2 blikkies kondesmelk
250ml suurlemoensap
1 pakkie tennisbeskuitjies

~ Terug na begin ~

Diabete - Gids (19-12-2002) Opgestel deur Annemarie Snyman Therapeutiese Dietkundige

Algemene dieetgids vir 'n diabeties dieet. 

  1. Die doel van die dieet is om die bloed glukose so egalig en stabiel as moonlik te hou
  2. Om dit te bereik is dit nodig om 'n roetine eet patroon te volg
  3. Eet 3 reëlmatige maaltye per dag en slaan nooit 'n maaltyd oor
  4. Vermy die gebruik van suiker so veel as moontlik. Kunsmatige versoeters mag gebruik word, soos bv. Suganon
  5. Kies lae vet kosse en gebruik weinig vet om te kook.
  6. Probeer om 'n proteïne bron met elke maal te gebruik, soos vleis, vis hoender, kaas, eier, grondboontjiebotter
  7. 'n Hoë karbohidrate (styselkos) dieet word aanbeveel,spesiaal kos met hoë veselgehalte

Voorbeelde van kos wat baie suiker bevat!

Suiker, Sjokolade, Koffie verromer, gekondenseerde melk, versoette koeldrink. Stroop, honing, roomys, jelly, koek, lekkers, marmelade, beskuit, pepermunt, Lucozade, Ingeblikte vrugte, fruit yoghurt (soetgemaak). Blatjang!

Die gebruik van alkohol deur 'n diabeet.

Wanneer die diabetes goed onder beheer is mag alkohol in kleiner mate gebruik word 
Alkoholiese dranke moet by maaltye gebruik word en dan nie meer as twee gewone drankies per dag.  Dit is baie hoog in kalorië en moet vermy word by oorgewig.
Vermy soet wyn, sjerrie en likeur.
Een normale drankie kan omgeruil word met 2 vette of 1 stysel, behalwe in 'n geval van insulin behoeftige diabete wat dit nie met kos moet verruil nie

Maaltydplan vir 7600kJ dieet (1800 kcal)

Ontbyt:
1 koppie gekookte pap. Of: ¾ koppie ontbyt graankos
Melk (lae vet of afgeroom) melk
1 sny bruin of volkoringbrood 2 snytjies bruin of volkoringbrood
grondboonthiebotter margarine + kaas/vis/eier

Ligte happie:
1 vars vrug 1 vars vrug

Ligte maal:
3 snytjies bruin/volkoringbrood 1 koppie sop+2 snytjies brood
margarine margarine
vis/kaas/eier vis/kaas /eier
slaai slaai

Ligte happie:
1 vars vrug 1 vars vrug

Hoofmaaltyd:
2 aartappels + 3 eetlepels pampoen / 2 koppies gekookte pasta
1 hoenderbors / 3 eetlepel maalvleis
brokkolie+slaai / 6 eetlepels groente
1 vars vrug 1 vars vrug

Bedtyd:
1 snytjie brood
margarine 
kaas

Algemene opmerkings
Hypoglycaemia/lae bloed glukose
Dit gebeur gewoonlik as jy nie geëet het nie of te weinig.

Simptome:
Kopseer 
Duiseligheid
Beverigheid
Mislikheid
Moegheid 
Transpireer vryelik
Honger

Wat moet jy doen?
Eet onmiddelik iets soet byvoorbeeld: 3 lekkers soos Super -C
½ glas sap/soetgemaakte koeldrank
3 teelepels suiker/heuning
Wag ± 15 minute, en as jy nie beter voel nie herhaal die bovermelde.
Kry nou iets om te eet, soos 'n kaastoebroodjie

Wanneer jy siek voel/geen eetlus het nie:
Moenie sonder kos bly nie.
Kry so'n biejie tuisgemaakte sop 
Drink melk of yoghurt.
Suganon is die goedkoopste versoeter is toegestaan en word verkoop by Clicks

~ Terug na begin ~

Drie in een Resep (Maroelas) (Chris)

Graag stuur ek vir jou 'n resep wat om alles met maroelas te doen. Die beste van alles is jy gebruik dieselfde maroelas!!

3 kg maroelas (2.5 kg ryp en 500 gm groenerig)
Kneus maroelas en maak 'n snit so halfpad oor elkeen. Sit in plastiese skottel.

Maroela koeldrank

Smelt die volgende saam:
10 k suiker
10 k kookwater
3 t engelse sout
3 t wynsteensuur
4 t sitroensuur

1.      Gooi hierdie mengsel kokend oor maroelas. Laat oornag staan.

2.      Syg die volgende oggend deur. Hou sap in yskas en verdun na smaak met yswater om te drink.

Let wel! Jy kan dieselfde maroelas weer gebruik en die resep weer oor maak.
Dit kom net so lekker.  Of jy kan die volgende daarmee doen:

Maroela jellie

1.      Bedek maroelas met water en kook stadig tot sagm Laat afkoel. Gooi deur 'n sif. Met hierdie vloeistof kan jy nou maroela jellie kook.

2.      Gebruik 2 k van die vloeistof en 1 k suiker. Bring tot kookpunt oor matige hitte.

3.      Voeg 1 eetlepel suurlemoensap by en kook tot jellie stadium. Skep bietjies op piering uit om te toets tot jellie.

Maroela konfyt

1.      Gebruik dieselfde maroelas. Druk die pitte uit en gooi wegm Gebruik die pulp en skille (gemors) om heerlike konfyt te kook.

2.      Gebruik 1 k suiker vir elke 2 k gemors.

3.      Verhit oor matige hitte en kook tot konfyt.

4.      Baie lekker en mens het net die pitte weggegooi.

Dan kan mens natuurlik nog die maroelas laat gis ook en word jy hoenderkop...

~ Terug na begin ~

Ertjie Slaai (Erna)

1 x Blik ertjies 
1 x Blik botterbone (Die wit groot bone) 
1 x Medium ui 
1 x Medium Green pepper 
¾ koppie mayonaise 
½ koppie gedroogte saltanas \ 2 x Piesangs \ Geblikte perskes - vyn opgesny 
¼ koppie kondensmelk 
1 Tee lepel mosterd poeier opgelos in 2 x Tee lepels asyn 
Sout en suurlemoen pepper na smaak 

~ Terug na begin ~

Ertjieslaai (Lana)

1kg gevriesde ertjies 
1 ui, fyn gekap 
250g ham 
125g kaas 
Mayonaise 

~ Terug na begin ~

Franse Slaaisous (Hannetjie)

Ek gooi die volgende bestanddele saam in 'n leë oliebottel:
2 Koppies olie
1 Koppie asyn (Skud die bottel totdat die mengsel wit word)

Voeg dan verder by:
2 Teelepels Aromat
2 Teelepels Sout 
3 Lepels Suiker
1 Teelepel Tiemie
2 Teelepels Droë Pietersielie
1 Teelepel Swart Peper
1 Knoffelhuisie fyn gesny

Skud die mengsel goed en plaas in die yskas. Hoe langer dit staan hoe lekkerder word die sous en is heerlik oor mengelslaai.

~ Terug na begin ~

Gebakte Groenbonegereg

500g groenboontjie stukkies (nie die french cut nie) 
250g fyn spek (bacon) 
1 groot ui, grof gekap 
1 pakkie sampioene, gekap 
½ groot pak Niknaks 
1 pakkie aanmaak kaassous 
1 houer (250ml) room 
Ongeveer 125ml gerasperde kaas 

Meng alles saam behalwe die kaassous en room. 
Gooi kaassous (gemaak van room en kaassous poeier) bo-oor. 
Gooi kaas oor en bedekmet foelie. 
Bak vir 1 - 1½ uur by 180 grade Celsius. 

~ Terug na begin ~

Gebakte Vrugteslaai (Susan)
(lekker as soetkos)

1 x 2 lb blik pere
1 x 2 lb blik perskes
1 x 1 lb tertappels
4 piesangs
Dreineer en snipper die vrugte
Voeg by
1 t kerrie
1 t borrie
¼ k geelsuiker
1 e botter
sout

Bak vir 45 minute 180°C

~ Terug na begin ~

Geglasuurde Wortelkoek (Jannie)

Glasuurbestanddele:
½ Koppie suiker 
¼ Teelepel bakpoeier 
Koppie karringmelk 
Koppie botter 
1 Eetlepel ligte goue stroop (Corn Syrup)  
½ teelepel Vanielje-ekstrak

Koekbestanddele:
2 Koppies koekmeel
1 Eetlepel Vanielje-ekstrak
1 Koppie suiker
2 Koppies fyn gerasperde wortels
1 Teelepel bakpoeier
1 Koppie gekapte neute
¾ Teelepel sout
1 Koppie strooi klapper  ("Coconut")
1 Eetlepel anys
½ Koppie goue rosyntjies
3 Eiers
1 Koppie gedreineerde fyn pynappels
½ Koppie olie
¾ Koppie karringmelk
Geklopte room (opsioneel)

~ Terug na begin ~

Gemmer Yskastert (Lorette Grové)

1½ pakkie gemmerkoekies (200 g elk)
¾ koppie gouestroop
3 eetlepels vlapoeier
1½ koppie kookwater

~ Terug na begin ~

Gemmerbier (Olischar, Gerta)

10 liter water 1,5 kg (7 ½ x 250 ml) witsuiker
1 koekie (25g) saamgeperste gis 50 ml rosyntjies met pitte
1 bottel (750 ml) lemoen- of suurlemoenkwas
750 ml sodawater
50 ml gemaalde gemmer

Gemmerbier 1

Kneus 60g gemmer en kook in 10 liter water. Giet in 'n vaatjie en voeg 1 kg suiker, 30g kremetart en 2 dungesnyde suurlemoene by. Wanneer die mengsel afgekoel het tot lou, voeg 30g suurdeeg by en laat 12 uur staan. Syg deur, gooi in erdekanne of bottels en kurk toe. Na 36 uur sal dit gereed wees vir gebruik.

~ Terug na begin ~

Gemmerbier 2 (Audrey Den Held Le Roy)

4 x 500 ml suiker 20 x 250 ml kookwater
5 ml droë gis 50 ml rosyntjies, gekneus
10 ml Jamaica gemmer 12,5 g kremetart ('n halwe pakkie)

~ Terug na begin ~

Gemmerkoekies (Santi van der Merwe)

8 k (1kg) meelblom
250 g (1/2 pd) botter
1 k suiker
1 eier
500 g (1 pd) goue stroop
4 t fyn gemmer
3/4 e koeksoda
1/2 k melk
1/2 t sout

~ Terug na begin ~

Gepeperde Hoederlewers (Amalia)

~ Terug na begin ~

Gerda Gemmerkoekies (Inge van Niekerk)

500 g margarien 
1 kg geelsuiker 
5 eiers 
500 g goue stroop - maak lou in kookwater 
1,5 kg koekmeel 
15-20 g koeksoda 
15-20 g kremetart 
50 ml fyn gemmer 
5 ml sout 

~ Terug na begin ~

Gesondheidsbeskuit (Lydia Wilson)

Smelt saam en laat afkoel:
500 gm margarine
2 koppies suiker (of 1 koppie suiker en 1 koppie heuning)

Meng saam:
3 koppies meel
1 koppie wheatbix
1 koppie semels
2 koppies oats
3 koppies nutty wheat
2 teelepels koeksoda
50 ml bakpoeier (10 teelepels)
1 teelepel sout
500 ml karringmelk
1 koppie klapper
Gekapte neute (opsioneel)

~ Terug na begin ~

Gesondheids-Koringslaai (Angie)

3 k koring gekook
1½ k vars of ingemakte geel perskes gekap
1½ k vars pynappel gekap
1 k fyn gekapte selery
½ k fyn gekapte groenrissie
¼ k fyn gekapte ui
3 E gekapte pietersielie
½ k rosyne
½ k sonneblomsaad
Meng ("toss") alles saam

Sous
½ k sonneblomolie
2 E suurlemoensap
1 t kerriepoeier + ½ t borrie
1 t Sojasous of 'worcester' sous
1 E heuning

Meng bestanddele en gooi oor slaai.

~ Terug na begin ~

Gestolde Wortelslaai (Annelise)

1 medium blik 'crushed' pynappelstukke
4 koppies gerasperde wortels
1 pakkie pynappeljellie
3 teelepels gelatine (aangemaak met 2 eetlepels lou water)
halwe teelepel sout
kwart koppie suiker
2 teelepels suurlemoensap
1 blik Nestle Room

~ Terug na begin ~

Grenadella Yskastert (Amanda Viljoen en Lorette Grové)

1 blik Ideal melk 
½ koppie strooisuiker 
1 blik grenadellamoes 
1 pakkie lemoenjellie 
1 pakkie tennisbeskuitjies 
1 koppie kookwater

~ Terug na begin ~

Grenadella-Kaaskoek (Ansie v.d. Westhuizen)

In die resep is daar nie 'n gesukkel met deeg of krummels nie.  Meng net die bestanddele in 'n voeselverwerker, gooi dit in 'n tertbak en bak in die oond.

Genoeg vir: 8-10
Bereidingstyd: 15min, plus verkoeltyd
Oondtemperatuur: 160 grade C

200 g ricotta
500 g vetvrye gladde maaskaas
3 groot eiers
200 g strooisuiker
15ml suurlemoensap
100ml grenadellamoes

~ Terug na begin ~

Griekse Klappertert (Corné)

Room die drie bestanddele baie goed:

125 g margarien
250 ml suiker
3 eiers

Voeg saam en meng by eerste drie bestanddele:

500 ml klapper
250 ml meelblom
3 tl bakpoeier
'n knippie sout
250 ml lou melk

Gooi mengsel in twee gesmeerde tertpanne en bak vir 35 minute by 180º.

Berei intussen die stroop:

250 ml suiker
250 ml water
1 tl vanielje
Kook saam vir 5 minute.

Wanneer die tert uit die oond kom, gooi die sousie oor en siedaar! Dit is nog verleideliker as jy 'n homp room bo-op skep.

~ Terug na begin ~

Heerlike Broodjie (Elsabe)

1 pak vetkoek deeg (die wat jy by die supermarkte of bakerye koop)
1 gekapte ui
1 teelepel gekapte knoffel
'n keuse van biltong of 'bacon' (Opsioneel)
1 koppie kaas in blokkies gesny

~ Terug na begin ~

Hoender Pastaslaai (Sarie)  
(Hierdie is my eie resepte en almal geniet dit altyd vreeslik.)

1 Heel hoender
Sprite
pasta van jou keuse
hoenderspeserye
blatjang
sout/peper na smaak
knoffel (ops)
mosterd
uie
Wit sampioene

~ Terug na begin ~

Hoenderbredie

1 kg Hoender 
Sout & Peper
1 Pakkie Sampioensop
250 ml macaroni
125 g botter of margarien
2 uie in blokkies gesny
4 tamaties in blokkies gesny
125 ml ongesifte koekmeelblom
200 ml Water
250 ml Kaas

~ Terug na begin ~

Geurige Hoender en Pastagereg

Met sondroë tamaties en pesto in die kas is dit altyd maklik om 'n heerlike gereg op die tafel te sit.

400g tagliatelle-pasta
25 ml olyfolie
20 ml botter
4 hoenderborsies, in repies gesny
250 g sampioene, gehalveer
1-2 knoffelhuisies, fyngekap
sout en vars gemaalde swart peper
1 pakkie (240 g) sondroe tamaties
1 pakkie (125g) basielkruidpesto
40 ml botter 
40 ml koekmeel
350 ml melk
150 ml gerasperde beleë chedderkaas

~ Terug na begin ~

Gestoofde Hoender met Pasta (Annetjie)

Hoenderporsies na gelang van hoeveelheid mense 
15 ml paprika
60 ml botter 
250 ml hoenderaftreksel
5 ml sout 
1 ml peper
250 ml room 
100 ml fyngekapte pietersielie
1 soetrissie repies gesny 
200 gr pasta gekook en gedreineer.

~ Terug na begin ~

Hoendergereg (Madeleine)

1 kg Hoender
1 Pak groot kaaskrulle
2 koppies Melk
6 Eetlepels koekmeel
3 Teelepels Margarien/botter
1 Pak Macaroni
Knippie sout en vars gemaalde swartpeper vir smaak

~ Terug na begin ~

Hoenderlewerpatee (Amalia)

  1. Roer braai 500 g hoenderlewers in 30 ml botter tot net gaar
  2. Voeg 1 buisie (125 g) gekoopte lewersmeer by
  3. Roerbraai en druk fyner met 'n vurk
  4. Voeg 45 ml sjerrie by
  5. Laat afkoel en verwerk in voedselverwerker tot glad
  6. Skep uit en meng 30 ml suurroom en 250 g geroomde maaskaas by
  7. Verkoel

~ Terug na begin ~

Hoenderlewers op 'n stokkie (Amalia)

Klits:
125 ml olyfolie
10 ml gekapte roosmaryn
2 fyngekapte knoffelhuisies
30 ml wit wynasyn
5 ml fyn gerasperde suurlemoenskil saam

~ Terug na begin ~

Hoenderpastei

1 hoender ontbeen
hoenderspeserye
paprika
sout en peper
2 blikkies gemengde groente
1 blikkie hoendersop
1 blikkie sampioensop
1 pakkie sampioene gekerf
1 rolletjie blaardeeg

~ Terug na begin ~

Hoenderstukkies / Maalvleisbolletjies

440 g Pynappelstukke
125 ml bruinsuiker
125 ml asyn
10 ml worcerstersous
5 ml sout
125 ml tamatiesous
22.5 maizena

~ Terug na begin ~

Hoendervlegsel (Emily)

Deeg:  
240 g (500 ml) koekmeelblom  
15 ml (1 groot eetl) bakpoeier  
5 ml sout  
250 g botter  
250 g bakkie gladde maaskaas

Vulsel:  
60 g (60 ml) botter
5 ml olie  
5 gaar hoenderborsies (vel verwyder, ontbeen en in blokkies gesny)
1 ui, gekap  
1 groen soetrissie, gekap
250 g sampioene, in skyfies gesny
sout en swartpeper
30 ml (2 groot e) gekapte pietersielie

Wit-kaassous:  
2 eetl botter  
2 opgehoopte eetl koekmeelblom  
2 koppies melk  
50 g (125 ml) gerasperde cheddarkaas
1/4 teel sout

~ Terug na begin ~

Hongaarse Aartappelgebak (Amalia)

60 ml (4 e) botter
2 groot uie dik gesny
1 knoffelhuisie fyngedruk
125 ml (1/4 k) ham gekap
30 ml (2e) vars pietersielie
sout en vars gemaalde swart pepper na smaak
neutmuskaat na smaak
7 ml (1 ¼ t) paprika
500 g gaar aartappels in skywe gesny
250 ml (1 k) suurroom
1 ekstra groot eier
150 ml gerasperde kaas

~ Terug na begin ~

Hops Suurdeeg (ma) (Linda van As)

[Ek dink jy kan die plantjie oor en oor gebruik deur dit "in te suur" met dieselfde metode soos bo beskryf in die suurdeegplantjie resep. Jy gebruik 'n plantjie van die vloeistof (sonder die rosyntjies) en gooi sout, suiker en meel by en laat staan dit om te rys. Wanneer die meel opstyg is dit regm Die hops suurdeeg is baie lekker en gee die brood/beskuit 'n lekker smaak.]

~ Terug na begin ~

Ingelegde Noedelslaai

500 g Pasta (enige een van u keuse) ek verkies klein skulpnoedels
375 ml kookolie  
250 ml wit asyn  
1 kg tamaties geskil en gesnipper  
1/2 kg uie fyngekap  
200 ml suiker  
20 ml sout  
100 ml mayonnaise  
2 groen rissies gesnipper  
2 koppies gaar gemengde groente (bv. wortel, ertjies, mielies, boontjies)

~ Terug na begin ~

Ingemaakte Spaghetti (Erna)

3½ kg tamaties
500 g uie
4 e appelkooskonfyt
1½ k suiker
1 k asyn
1 t fyn naeltjies
1 t peper
1 t neut
1 e sout
250 g egte botter
1 boks spaghetti

~ Terug na begin ~

Japtrap Bone

kookolie 
2 uie, fyn gekap 
1 groen soet rissie, fyn gekap 
10ml kerrie poeier 
2ml gemengde kruie 
1 blikkie boontjies in tamatie sous 

~ Terug na begin ~

Japtrap Ete

3 groot geskilde aartappels
1 ui fyn gekap
1 groenrissie fyngekap
olie
500 ml maalvleis
1 tamatie
2 ml neut
sout & peper

Kaassous:
15 ml margarien
250 ml melk
15 ml meel
250 ml kaas
30 ml sagte broodkrummels

~ Terug na begin ~

Joghurt Yskastert (Lorette Grové)

1 liter aarbeijoghurt
1 pakkie aarbeijellie
1 koppie warm water
1 blikkie kondensmelk
1 pakkie tennisbeskuitjies

~ Terug na begin ~

Joghurt-Tert/Poeding (Lorette Grové)

500ml Joghurt
1 Pakkie jellie
1 blikkie kondensmelk
1 houer vars room [250 ml]
Vars of ingemaakte vrugte.
Grenadillamoes saam met Grenadilla
Joghurt [opsioneel]

Vir poeding:
Gooi in bak en laat stol in yskas
Vir tert:
Pak beskuitjies of konfytrol ("jamroll") in tertbak en gooi mengsel bo-oor en laat stol in yskas

~ Terug na begin ~ 

Kaasballetjies (Amanda Viljoen)

Wit van 2 eiers
6 eeteel gerasperde Cheddar kaas
1/2 teel sout
knippie rooipeper

~ Terug na begin ~

Kaas-en-Chilli Poffertjies (Annamarie)
Maak ± 12)

250 ml Snowflake Bruismeel (140 g)
5 ml bakpoeier  
1 ml sout
2 ml mosterdpoeier  
7 ml gekapte chillies of 2 ml rooi peper  
250 ml gerasperde Cheddarkaas (100 g)  
1 ekstra-groot eier  
125 ml melk
15 ml botter, gesmelt

~ Terug na begin ~

Kaaskoek Tipe-Tert (Lorette Grové)

Kors:
1 Pakkie Tennisbeskuitjies
2 groot lepels margarien / botter
(Smelt botter in mikogolf of op plaat. Sit beskuitjies in plastieksak, slaan en trap daarop totdat dit baie fyn is. Meng in tertbord met beskuitjies en druk vas as kors.)

Vulsel:
1 blikkie (410g) gunstelingvrugte (appeliefie/ aarbei/ koejawel)
1 koppie volgeprop met malvalekkers (marshmallows)
1 houertjie (koppie) vars room

~ Terug na begin ~

Kaaskoekies (Amanda Viljoen)

250 gm cheddarkaas
250 gm meelblom
1/2 teel peper
250 gm botter
1/2 tl sout
knippie rooi peper

~ Terug na begin ~

Kaaspoffertjies 1 (Amanda Viljoen)

1 koppie meelblom
1/2 teel sout
4 teel bakpoeier
1 eier
knippie rooipeper
3/4 koppie melk
1 groot koppie gerasperde kaas met sterk geur
1 teel mosterd
1 eeteel gesmelte botter

~ Terug na begin ~

Kaaspoffertjies 2 (Amanda Viljoen)

1 koppie meelblom
1/4 teel peper
sout
1 koppie melk
1 koppie gerasperde sterk kaas
3 gelyk teel bakpoeier
1/2 teel mosterd

~ Terug na begin ~

Kaassmeer

1 kg prosseseer kaas
1 lt lang lewe melk

~ Terug na begin ~

Karamel Yskastert (Lorette Grové)

1 Blik gekookte kondensmelk
1 Pakkie tennisbeskuitjies
750 ml Melk
75 ml Vlapoeier
3 Piesangs
1 Houertjie vars room
3 Teelepels suiker
Neute vir garnering (opsioneel)

~ Terug na begin ~ 

Karamelpoeding (Elma Vorster)

Beslag
2 koppies meelblom
2 teelepels bakpoeier
2 ml sout

1 koppie suiker
4 eetl appelkooskonfyt
2 eiers
2 koppies melk

3 eetlepels asyn
2 teelepels koeksoda

Sous
2 koppies suiker
2 koppies melk
1 eetelepel vanilla
1 koppie water
125 ml botter

~ Terug na begin ~

Karamel-Yskaskoek (Lorette Grové)

Kors:
Halwe pakkie Nutty Crust-beskuitjies, gekrummel
25ml botter gesmelt 

Vulsel:
125 ml Vars room
2 Sakkies Orley Whip
1 Blikkie (380g) karamel
1 Bakkie (250g) geroomde maaskaas
15 ml (Een koevertjie) gelatien, opgelos in 125ml water
125 ml Strooisuiker
10 ml Karamelgeursel

~ Terug na begin ~

Karringmelkbeskuit (4 kg uitgedroog) (Johan) - halwe resep in (hakies)

3 kg Bruismeel (1 ½ kg)
750 ml suiker (375 ml)
10 ml Sout (5 ml)
30 ml Bakpoeier (15 ml)
9 Eiers (Ekstra groot) (5)
1 Liter karringmelk (2 500ml)
750 g Margarien (375 g)

~ Terug na begin ~

Kerrie Boontjies (Erna)

1 kg groenbone gekerf 
2 uie, in ringe gesny
375 ml hoenderaftreksel 
2 knoffelhuisies, fyngedruk
250 ml asyn 
¼ koppie suiker
5 ml sout 
5-10 ml kerriepoeier
knippie rooipeper
15 ml mielieblom gemeng met bietjie water

~ Terug na begin ~

Kerriesouttert (Amanda Viljoen) 

Kors:
250 g margarien
1 teel bakpoeier 
2 koppie meelblom 
1/2 koppie kookwater

Vulsel:
500 gm maalvleis 
1 groot ui, gerasper 
2 aartappels, gerasper
sout en peper

~ Terug na begin ~

Kerrietert (Amanda Viljoen) 

2 koppie meelblom
1/2 koppie margarien
2 eeteel kookolie
2 teel bakpoeier
1 teel sout
1 eier

~ Terug na begin ~

Kersiegenot (Koot Dippenaar) 

3 eierwitte
2½ k versiersuiker
1 1/3 k margarine
2 pakkies mariebeskuitjies
1 ¼ k glanskersies
2 ½ k klapper
5 ml vanilla 

~ Terug na begin ~

Kitssouthappie vir TV (Amanda Viljoen)

1 blikkie soutvleis
15 ml Royal bakpoeier
2 eiers
melk en water gemeng, genoeg om slap deeg te vorm
500 ml meelblom
sout
olie
gekapte pietersielie

~ Terug na begin ~

Koejawel-Yskastert (Lorette Grové)

1 groot blik koejawels
1 blikkie kondensmelk
1 pakkie suurlemoenjellie
1 swiss roll
250 ml room

~ Terug na begin ~

Koffie-Yskastert (Lorette Grové)

1 pak. Tennisbeskuitjies 
2 sakkies Orley Whip 
sjokolade versiersuiker 
1 koppie sterk, swart koffie - koud 

~ Terug na begin ~

Korslose Souttert (Amanda Viljoen)

250 gm koue vleis (enige soort)
250 gm gerasperde cheddar kaas
2 koppie melk
2 teel mosterd
2 teel pietersielie
sout en peper
4 eiers
2 teel fyn ui
2 eeteel meelblom

~ Terug na begin ~

Koue - Gaarvleis Tert (Amanda Viljoen)

2 koppie gaar gemaalde vleis
1 koppie koue gaar aartappel in blokkies gesny
1 blik klein heel sampioene
1 meduim ui
1 eeteel tamatiesous
1/4 tl.sout
1 eier
1 eeteel botter
gerasperde kaas
1 eeteel worcestersous
1/2 koppie melk

~ Terug na begin ~

Koue Sagopoeding (Amanda Viljoen)

4 koppie melk. 
1 koppie melk. 
4 eiers. 
1 koppie kookwater. 
1 koppie sago. 
1 koppie suiker. 
1 p. jellie

~ Terug na begin ~

Koue Water Gemmerbier (Amanda Viljoen)

12 bottels water. 
6 koppies suiker. 
1/2 blokkie suurdeegm
1/2 pakkie wynsteensuur. 
2 eetl gemmer. 
1/2 pakkie kremetart. 
handvol rosyne. 

~ Terug na begin ~

Lae-Vet Wortelkoek (Elize)

Spray 'n cook
1 k meel (All purpose flour)
1 k volkoring meel
1¾ k suiker
2 t kaneel
2 t bakpoeier
1 t neutmuskaat
2 t sout
1 k appelsap
2 k karringmelk
6 eierwitte
3 k gerasperde wortels
3 k gekapte neute (Walnuts)

Versiersuiker:
225 g lae-vet roomkaas
225 g vet-vrye roomkaas
1 t botter
2 k versiersuiker
1 t vanieljegeursel

Vervanginstegnieke:

~ Terug na begin ~

Lekker Fudge in Mikrogolf (Gerryts)

1 Blik Kondensmelk
1 Blik Kookwater
3 Eetlepelsvol Goue Stroop
6 Koppies Suiker
1 Koppie Koekmeel
1 Eetlepelvol Asyn
250 Gram Wit Margerien (Wooden Spoon)
1/2 ('n Halwe) Teelepelvol Cream of Tartar
1 Teelepelvol Vanilla Essence

~ Terug na begin ~

Liquifruit Tert (Lorette Grové)

1 Groot Liquifruit of enige ander vrugtesap
1 Pakkie Orley Whip
2 Pakkies Jellie Selfde geur as koeldrank
1 Pakkie tennisbeskuitjies

~ Terug na begin ~

Maalvleisgereg

500 g maalvleis
250 ml koue water
5ml sout
2 ml peper
100 ml blatjang
250 ml rou rys afgespoel
uie
410 g minestronesop
285 g geroomde sampoeine
500 ml kookwater

~ Terug na begin ~

Maaskaas Tert 1 (Lorette Grové)

1 houer gladde maaskaas
1 blikkie kondense melk
1 pakkie kits poeding (vir die eintlike resep sê hulle vanilla kitspoeding, maar jy kan ander geure ook gebruik en dan gee dit 'n heel ander en lekker smaak aan die tert)
1 pakkie Marie beskuitjies
Botter
Kaneel

~ Terug na begin ~

Maaskaas Tert 2 (Lorette Grové)

2 x 250 g Geroomde Maaskaas
1 Blik Kondensmelk
1 eetlepel Suurlemoensap
1 Blik vrugte (youngberrie of aarbeie)
1 Rolkoek
Vlapoeier of Maizena

~ Terug na begin ~

Malvapoeding 1 (Amanda Viljoen)

1 koppie meelblom
1 teel. koeksoda
1 eeteel botter
1 eier
1/2 koppie melk
1 eeteel asyn
1/2 koppie suiker
sout

Sous: 
1 koppie Carnation melk
1 koppie kookwater
1 kop suiker
Kook saam en gooi oor poeding

~ Terug na begin ~ 

Malvapoeding 2

2 eiers ( by kamertemperatuur ) 
210 gm strooisuiker ( 250 ml) 
15 ml appelkooskonfyt
150 gm koekmeelblom ( 315 ml) 
knippie sout 
5 ml koeksoda 
30 ml botter 
5 ml asyn
125 ml melk

Sous:
250 ml room
100 gm suiker ( 125 ml) 
100 gm botter
125 ml Suid-Afrikaanse Brandewyn

Berei poeding:

Berei sous: 

~ Terug na begin ~

Marshmallow Tert (Lorette Grové)

1 blik kondensmelk
1 blik crushed pynappels
1 pakkie tennis- of mariebeskuitjies
botter
Gesnipperde marshmallows

~ Terug na begin ~

Marshmallow Tert 2 (Lorette Grové)

Beskuitjiekors (Tennisbeskuitjies en gesmelte botter)

Vulsel:
1 blikkie kondensmelk
½ koppie suurlemoensap
1 koppie room, styfgeklop
16 marshmallows, in stukkies gesny
1 blik crushed pynappel, goed gedreineer
6 kersies opsioneel
neute, opsioneel

~ Terug na begin ~

Melkkos (Hesma)

125 g spaghetti, in korter stukkies gebreek (ek gebruik sommer macaroni)
150 ml koekmeel
5 ml sout
50 ml witsuiker
1l melk
3 ekstra groot eiers, geskei
50 ml margarien
3 ml vanieljegeursel
1 ml amandelgeursel (ek sit dit nie in nie)

~ Terug na begin ~

Melkkos 2 (Zania)

500ml melk
2 eetl (maw 50 ml) koekmeel
2 eetl margarine
bietjie sout

~ Terug na begin ~

Melktert met Kondensmelkbolaag (Helene)

30 ml (2 eetl) Margarien
125 ml (½ kop) Suiker
2 Eiers, geskei
125 ml (½ kop) Koekmeelblom
5 ml (1 tl) Bakpoeier
Knippie sout
500 ml (2 kop) Melk

Bolaag
1 blik (397g) Kondensmelk
125 ml (½ kop) Suurlemoensap
2-3 Tennisbeskuitjies (gekrummel) (opsioneel)

~ Terug na begin ~

Mieliebroodjie (Jackie)  
(Dit is heerlik saam met gebraaide snoek of braaivleis.)

500 Gram Bruismeel
500 ml Karringmelk
1 Blikkie Heelpitmielies
Knippie Sout

~ Terug na begin ~

Mieliepap In Mikrogolf (Flip)

3 koppies mieliemeel
1200 ml kookwater
2 teelepels bakpoeier
2 teelepels sout
4 eetlepels margarien of botter

~ Terug na begin ~

Mikrogolf Fudge (Karin)
Hier is 'n resep wat regtig werk en baie, baie lekker is:

1 blik Kondensmelk
2 k Strooisuiker
125 g Margarine/ Botter
1 t Vanilla Essence

~ Terug na begin ~

Mikrogolf Sjokolade Koek

1 k Bruismeel
1 t Bakpoeier
knippie sout
4 e kakao (jy kan ook 2 e koffie [opgelos in baie min water] en 1 t vanilje byvoeg)
Klits die volgende:
1 k suiker
2 eiers
½ k olie
½ k warm water

~ Terug na begin ~

Mikrogolf Vrugtekoek (Dries)

125 g botter
500 g vrugtekoekmengsel
250 ml (1k) sagte bruin suiker
375 ml (1& 1/2k) water
5 ml (1 t) koeksoda
500 ml (2 k) koekmeel
10 ml (2 t) bakpoeier
10 ml kitskoffiepoeier
5 ml gemengde speserye
5 ml fyn gemmer
knippie sout
100 g glanskersies, in kwarte gesny
100 g amandels, gekap.
2 eiers, geklits
15 ml brandewyn

~ Terug na begin ~

Mos vir mosbeskuit

Max skryf:  Siende dat daar in die jongste geselsbrief gepraat word oor outydse goed wat sekerlik aan die uitsterf is, hier is 'n resep om 'n suurdeeg te maak, eintlik is dit 'n insuur vloeistof, Dit was mos genoem, mense het dit gebruik om mosbeskuit en ook mosbolletjies te maak. Dit was ook gebruik om moskonfyt te maak. Ek het ongelukkig nie 'n resep vir beskuit of bolletjies nie, maar die konfyt is maklik. Kook net die vloeistof tot dit so dik soos stroop is.

Mos

Hierdie resep kom uit 'n plakboek van my ouers en is seker al 60 jaar oud.

~ Terug na begin ~

Mostert en Tamatiesous (Worsbroodjies)

2 k bruinsuiker
4 t mostert
8 e maizena (vat minder)
2 k asyn
4 e gesmelte margarien
4 k tamatiesous

~ Terug na begin ~

Mostertsous

2 eiers
driekwart koppie suiker
1 koppie wit asyn
1 teelepel mostert 
1 teelepel maizena meng met bietjie asyn

~ Terug na begin ~

Noedelslaai (Elna)

3 koppies gekookte Noedels
1 Soetrissie in repies gesny
1 ui – gekap

Sous
250 ml Tamatiesous
125 ml Asyn
125 ml Olie
200 ml Suiker
25 ml Cartwrights Kerriepoeier
Knippie Sout

~ Terug na begin ~

Lekker Noedelslaai (Riaan)

1 pak noedels
1 koppie tamatiesous
1 koppie olie
1 eetlepel chillie sous (tabasco)
2 uie gekap
1 'greenpepper' gekap
2 tamaties (gekap)

~ Terug na begin ~

Oats Koekies

2 k meel
4 k oats
2 k klapper
2 k suiker
250 g margarien
3 t stroop
2 t koeksoda

~ Terug na begin ~

Ongekookte Vla (Celeste)

150 ml Vlapoeier  
bietjie koue water  
1 L kookwater  
1 blik kondensmelk  
10 ml vanielje essens

~ Terug na begin ~

Onwerklike Tert (Corrie Marais)
(ongeveer 12 skywe)

4 eiers 50 ml margarien
250 ml suiker 125 ml koekmeelblom
2 ml sout 3 ml bakpoeier
500 ml melk 250 ml klapper
5 ml vanielje

~ Terug na begin ~

Orrelpoeding (Chris)

Deeg:
2 Koppies meel
125 gm Margarien
4 Eetlepels appelkooskonfyt
1 Desertlepel koeksoda
Knippie Sout

Stroop:
6 Koppies water
2 Koppies suiker
2 Teelepels margarine
2 Teelepels vanielje

~ Terug na begin ~

Ow-Ow Brand Sous (Elsa)

15 chillies
1 groot ryp mango  
1 koppie aangemaakte mosterd  
1 koppie bruin suiker  
2 koppies bruin asyn  
1 groot lepel elk van:  Kerriepoeier, komynpoeier, chilliepoeier, gemmerpoeier, fyn neutmuskaat, seldery saad, allspice en kaneelpoeier
sout en peper na smaak
1 kg tamaties
2 uie

~ Terug na begin ~

Pampoenpoffertjies in Stroop (Annelise)  
(Hierdie resep is baie lekker saam met enige tipe gekookte kos, en braaivleis)

500 ml fyngemaakte pampoen
250 ml bruismeel
10 ml bakpoeier
2 ml sout
kookolie
15 ml botter
325 ml suiker
200 ml melk
40 ml mielieblom
175 ml koue water
kaneel

~ Terug na begin ~ 

Pannekoek

Vol Resep (Halwe Resep in hakies)
6 Koppies Koekmeel (3 Koppies Koekmeel)
5 Groot Eiers (Of 6 kleintjies) (3 Groot Eiers)
1½ Koppies Kookolie (¾ Koppie Kookolie)
3 Eetlepels Asyn (1½ Eetlepels Asyn)
1½ Teelepels Sout (¾ Teelepel Sout)
5 Teelepels Bakpoeier (2½ Teelepels Bakpoeier)
8 Koppies Water (4 Koppies Water)

~ Terug na begin ~

Pasta en Maalvleis - soos Mince Mate (Annelize)  
(Lekker saam met 'n volgraanbroodjie en vars blareslaai.)

500 g maalvleis
1 blikkie tamatie en uiesmoor
1 pakkie soppoeier (bruin uie werk lekker)
half pak rou pasta (macaroni, skulpies, wieletjies, of wat die kinders die meeste van sal hou).
2 tot 3 koppies kookwater

~ Terug na begin ~

Pastaslaai uit Huisgenoot Wenresepte (Kristi)

Macaroni (hulle sê 500ml - maar dit is baie! so gebruik diskresie!)
Blik lietsjies
Blik pynappelstukke / een pynappel
So 4 piesangs
Blik ertjies

Sous:
125 ml mayo en 125 ml bier
meng en gooi oor slaai

PS: Ek het kondensmelk ok bygegooi en die ertjies gelos maar dit sal mooi kleur gee.

~ Terug na begin ~

Heerlike Patats (Lorna)

~ Terug na begin ~

Pekanneut Tert (Amanda Viljoen)

3 eierwitte
1 koppie grof gekapte pekanneute
1 koppie strooisuiker
16 grof gekapte Salti Cracks beskuitjies
kaneel

~ Terug na begin ~

Peppermint Crisp Tert (Lorette Grové)

1 x Boks Orly Whip - 2x sakkies
1 x caramel kondensmelk
1 x tennis beskuitjies
2 x pepperment crisp sjokolade

~ Terug na begin ~

Peri-Peri Pastaslaai 

1pk 500g Pasta [Gnocchi]
1k Tamatiesous
1k Suiker
1k Olie
1k Druiwe Asyn
2 van 250ml bottels Knorr Peri-peri Sous
4 Groot uie [fyn gekap]
6 Groen/Rooi Rissies [gekap]

~ Terug na begin ~

Perske Piekels / Blatjang (Emily)

3.5 kg Geel perskes
4 gekerfde groot uie  
1 groot gekerfde groenrissie  
1 koppie sultanas of pitlose rosyne  
25 ml kerrie  
15 ml sout  
5 ml fyn gemmer  
5 ml fyn koljander  
7 ml “crushed” knoffel  
15 ml borrie  
3 koppies suiker  
50 ml mielieblom  
12.5 ml mosterd  
1 bottel asyn (750 ml)  

~ Terug na begin ~

Pienk Tert (Lorette Grové)

250 ml Room
500 ml Aarbei Yougurt
1 Pakkie aarbei Jellie
1 Blik Kondensmelk
1 Houer Maaskaas
1 Pakkie aarbei instant poeding
1 pakkie tennisbeskuitjies
Botter
1 eetlepel Vlapoeier
1 koppie warm water

~ Terug na begin ~

Piesangbrood (1 Pannetjie) (Jackie)

60 g Botter
125 g Strooisuiker
1 Groot Eier
15 ml Stroop
3 Fyngedrukte piesangs
½ teelepel sout
250 g Bruismeel
3 eetlepels melk

~ Terug na begin ~

Piesangslaai 1 (Laurinda)

6 - 8 redelike groot piesangs
1 blikkie kondensmelk
1 blikkie pitmielies
1 blikkie gekerfde pynappel
mayonnaise

~ Terug na begin ~

Piesangslaai 2 (Sarie)

Piesangs
room
suurlemoensap
kondensmelk
pietersielie

~ Terug na begin ~

Polonie-vetkoekies (Amanda Viljoen)

2 koppie meelblom
1 teel sout
1/2 teel peper
1 eier
1 koppie melk
1 koppie gerasperde knoffelpolonie

~ Terug na begin ~

Pynappel Kaaskoek (Amanda Viljoen)

1 blik fyn pynappel 
1 pakkie pynappel of suurlemoen jellie 
1 koppie smeerkaas 
1/2 kop suiker 
2 teel. vanilla 
1 blik Ideal melk 
1 teel. suurlemoensap
1 pakkie tennisbeskuitjies 

~ Terug na begin ~

Pynappel Maaskaas Tert (Lorette Grové)

1 Konfytrol in skywe gesny
1 houertjie maaskaas 250g
1 blikkie kondensmelk - 397g
80 ml suurlemoensap
1 blikkie pynappelstukke - 410g
12.5 ml vlapoeier

~ Terug na begin ~

Pynappel Tert (Christa)

2 pakkies tennis beskuitjies
2 pakkies suurlemoen jellie 
1 blikkie ideal melk 
3 koppies kookwater 
1 blik pynappelmoes

~ Terug na begin ~

Pynappelhoender (Stefanie)
(4 porsies)

1 ui, gehalveer en in skyfies gesny
25 ml (2 e) sonneblom- of olyfolie
1 kg hoenderporsies
50 ml (4e) blatjang
250 ml (1k) rou rys
750 ml (3 k) sterk tee
1 pakkie sampioensoppoeier
1 x 440 g-blik pynappelstukke
1 elk rooi en groen soetrissie, pitte verwyder en in driehoeke gesny

~ Terug na begin ~

Pynappel-Yskastert 1 (Lorette Grové)

2 pakkies tennis beskuitjies
2 pakkies suurlemoen jellie
1 blikkie ideal melk
3 koppies kookwater
1 blik pynappelmoes

~ Terug na begin ~

Pynappel-Yskastert 2 (Lorette Grové)

1 blikkie kondensmelk
1 pakkie suurlemoen jellie
1 blikkie fyn pynappel
1 room
1 pakkie tennisbeskuitjies

~ Terug na begin ~

Roly Poly (Laura)
'n Gunsteling nagereg vir die soettand

Stroop:
1 koppie suiker
2 koppies water
1 teelepel bottter
½ teelepel vanielje essens

Kook tot stroop.

Koek:
1 koppie koekmeel
1 teelepel bakpoeier
knippie sout
1 eetlepel botter
2 teelepels suiker
1 eier

~ Terug na begin ~

Romerige Hoenderlewerpasta (Amalia)

~ Terug na begin ~

Roomtert (Lorette Grové)

Kors:
1 pakkie Marie Beskuitjies (Gooi in plastiek sak en rol dit fyn)
Meng krummels met 125 gram gesmelte margarien en druk dit eweredig vas in 'n 2 liter Pyrex bak.

Vulsel:
125 ml Vars room
1 Orley Whip met 2 sakkies kunsroom in
2 x blikkies kondensmelk
125ml suurlemoensap

~ Terug na begin ~

Rum-en-Rosyne Tert (Lorette Grové)

1 pakkie tennis beskuitjies
1 Blik kondensmelk
2 sakkies orley whip
7ml rum geursel
½ koppie pitlose rosyne

~ Terug na begin ~

Rysslaai (Liza)

250 ml Rou rys
15 ml Matige kerriepoeier
2,5 ml Sout
750 ml Dun hoendersop
1 Tamatie
1 Groen soetrissie
250 ml Ingemaakte geelperskeskywe
30 - 45 ml Perskestroop
30 ml Fyn gekapte ui
30 ml Mayonnaise
5 ml Suiker
Slaaiblare

~ Terug na begin ~

Sagopoeding (Amanda Viljoen) 

1 koppie sago
4 eeteel suiker
2 eeteel margarien
5 koppie melk
3 eiers

~ Terug na begin ~

Seekos en Pastagereg (Sarie)

Gemengde seekos, hoeveelheid afhangend van hoeveel persone.
Visspeserye - genoeg!
Thai speserye
knoffel
sout en peper
tobascosous (ops, of iets anders, tobasco sous ongelooflik duur)
pietersielie
"Spring onions"
uie
tamatie
sjerrie
room
pasta (ops)

~ Terug na begin ~ 

Semelroombeskuit (Susan)

1 kg Bruismeel
8 x 250 ml Semels
500 ml Witsuiker
5 ml sout
500 gr Margarien of Bottter
1 liter Room (of ½ room en ½ ingedampte melk)

~ Terug na begin ~

Sjokolade Krakelinge

2 e Kakao
2 k suiker
1 t essens
½ k melk
125 g botter
2 k oats
1 k klapper
Sit neute, kers, ens by (opsioneel)

~ Terug na begin ~

Sjokolade Mouse (ook lekker by sjokolade koek as versiersuiker)

50 ml vla
50 ml Kakao
175 ml suiker - meng bogenoemde saam met bietjie melk van die 500 ml 
500ml melk - kook die melk
15 ml gelatien
30ml kouewater - meng dit en hou eenkant
510 g Idealmelk

~ Terug na begin ~

Koue Sjokoladepoeding

Plaas op stoof: 4 koppies melk en 1 Eetlepel margarien

Meng:
4 Eetlepels vlapoeier (hoogvol)
3 Eetlepels kakao
1 teelepel koffiepoeier
1 Koppie suiker
½ teelepel sout met klein bietjie melk

~ Terug na begin ~

Sjokolade Vrieskastert (Amalia)

45 ml (3 e) botter
45 ml (3 e) strooisuiker
250 m (1 k) fyngekapte gemmerkoekies
15 ml (1 e) kakao
45 ml (3 e) water
310 ml (1 ¼ k) dik room styf geklop
15 ml (1 e) brandewyn
1 groot eier

~ Terug na begin ~

Sjokoladekoek (Erna) en (Susan)

6 eiers, geskei 
1½ koppies koekmeel
1½ koppies strooisuiker 
¾ koppie kookolie
¾ koppie kookwater 
3 eetlepels kakao
1 teelepel sout 
3 teelepels bakpoeier
1 teelepel vanieljegeursel

2 koppies suiker 
2 koppies koue water
1 teelepel vanieljegeursel 
2 groot eetlepels koffie

~ Terug na begin ~

Sjokoladekoek met sous (Jacob)

A.  Meng: 
1 k koekmeel
1 k suiker
½ t sout
2 t bakpoeier

B.  Meng:
 ¼ k kakao
½ k kookwater
½ k kookolie
4 eiers (geel alleen)
4 t vanielje-essens

C.  Meng bestanddele no. (A) en (B)

D.  Sous:
Smelt: ½ k suiker
¾ Blik Ideal melk
Gooi oor warm koek.

E. Laastens:

~ Terug na begin ~

Slaaisous 1 (Amanda Viljoen) 

1 teel. mosterdpoeier
1/2 teel. sout
1/4 teel. peper
1/2 koppie kondensmelk
1 eiergeel
1/4 koppie slaaiolie
1/4 koppie asyn

~ Terug na begin ~

Slaaisous 2 (Amanda Viljoen)

1 eetl meelblom
1/4 teel. sout, peper 
2 eetl suiker
3/4 teel. droë mosterd
2 eiers, effens geklits
3/4 koppie melk
1/4 kop botter
1/2 koppie asyn

~ Terug na begin ~

Slakke & Room Gereg

2 blikkies slakke (in pekelwater) (by enige supermark te koop)
1 groot ui gekerf
½ houertjie Ultraroom (100 ml)
1 pakkie Pasta Sauce (kaas, sampioene & knoffel geur) aangemaak met water soos op pakkie aangedui
Klein bietjie sout
Aromat na smaak
1 pakkie vars sampioene 
Vars fyngekapte knoffel na smaak

~ Terug na begin ~

Smoorkool

1 middelslag ui 
30ml sonneblom olie 
2 tamaties 
400g gesnipperde kopkool 
2 ml sout 
growwe swart peper

~ Terug na begin ~

Sneeupoeding (Erna Boyder)

(Hier is 'n resep wat in Kook en Geniet, 15de volledig hersiene uitgawe, tweede druk 1993 op bl 117 verskyn:)

22,5 ml (1½ e) gelatien
60 ml (¼ k) koue water
250 ml (1 k) kookwater
250 ml (1 k) suiker
60 ml (¼ k) suurlemoensap
gerasperde geel skil van ½ suurlemoen
2 eiers, geskei
vla poeier

~ Terug na begin ~

Snoektert

Kors:
1½ k meel
1 ½ t bakpoeier
sout
3 e gesmelte botter

2 k melk
60 ml meel
sout
1 e botter

1 Blik snoek
1 k gerasperde kaas
1 eier (kan gekookte eier insit - in stukkies gesny)
½t papirka
1 t pietersielie

~ Terug na begin ~

Soet-Suur Hoendervlerkies (BBQ) (Ros)

12 hoendervlerkies
½ koppie kookolie
1 gerasperde ui
1 teel vars knoffel
1 teel vars gemmer
1 koppie tamatiepuree
1 koppie tamatiesous
½ koppie asyn
¼ koppie Worcestershire sous
½ koppie bruinsuiker
1 teel chilli pasta
1 teel suurlemoenpeper
2 teel vars suurlemoensap
1 koppie water
sout na smaak

~ Terug na begin ~

Soetsuur Varkroerbraai

500g varkfilet, in dun repies gesny
1 knoffelhuisie gekneus
50 ml (4 e) tamatiesous
25 ml (2 e) sjerrie
12.5 ml (1 e) heuning
12.5 ml (1 e) witwynasyn
25 ml (2 e) sojasous
25 ml (2 e) sonneblom olie
1 wortel, geskil en in repe gesny
225 g preie, ontpit en in repe gesny
1 rooi soetrissie, ontpit en in repe gesny
200 g sampioene, afgevee en in kwarte gesny
100 g babamielies, gehalveer
410 g blik pynappelstukke
2,5 ml (1 e) mielieblom, opgelos in 12,5 ml water

~ Terug na begin ~

Sop-resep (Hermien)

Lekker groot sopbene (beesskenkels ) met vleis aan (1kg)
4 groot wortels.
halwe pakkie sop ertjies (droë ertjies)
4 groot aartappels.
2 groot uie
3 groot tamaties.
1 pakkie soppoeier enige soort
bietjie meel 
sout

~ Terug na begin ~

Sous vir Kassler

15 ml heuning 
15 ml sjerrie
2 ml aangemaakte mosterd

Meng goed en smeer die kassler terwyl dit gebraai word.

~ Terug na begin ~

Souskluitjies (Chrissie)

Kluitjies:
250 ml koekmeelblom
10 ml bakpoeier
2 ml sout
50 ml margarien / botter
1 eier
100 ml melk

Sous:
500 ml kookwater
25 ml margarien / botter
kaneelsuiker  

~ Terug na begin ~

Souskluitjies 2 (Nagereg) (Thea)

260 ml Meelblom
25 ml botter
25 ml bakpoeier
3 Eiers
250 ml melk
sout

Sous:
1 Liter water
480 g suiker (600 ml)
1 ml sout
20 ml asyn

Sous om oor souskluitjies te gooi:
25 ml botter
20 ml kaneel
15 ml naeltjies
120 ml asyn
60 ml vlapoeier aangemaak met bietjie water

Berei sous om oor te gooi:

~ Terug na begin ~

Souttert 1 (Helene)

1 Groot Ui (fyngekap)
½ koppie fyn vars sampioene
½ groenrissie (fyngekap) (green pepper)
1 pak (250 g) fyn spek (Bits 'O Bacon)
1 EL fyn knoffel
250 ml (1 kop) melk
125 ml (½ kop) Koekmeelblom
2 eiers, geskei
250 ml (1 kop) gerasperde Cheddarkaas
1-2 tamaties
Sout en peper na smaak
Cayenne peper

~ Terug na begin ~

Souttert 2

5 snye wit/bruin brood (sonder korsies) gooi in kastrol
3 k melk
3 e botter

1 Blik weenseworsies of bullybeef
1 ½ k kaas
1 Ui
Rooipeper
1 Pak bacon geknip
3 Eiers
Pietersielie

~ Terug na begin ~

Soutterte (Amanda Viljoen)

1.  Tunatert

1 blik Tuna
30 ml meelblom
2 eiers
375 ml melk
250 ml gerasperde kaas

2.  Souttert (Amanda Viljoen)

Smelt saam: 
30 ml botter 
Voeg 30 ml meelblom stadig by
Voeg 500 ml melk stadig by en roer tot dik en glad
Voeg bogenoemde by 2 geklitste eiers en meng goed

Voeg by: 
125 gm Fyngesnyde gebraaide ontbytspek
125 gm Fyngesnyde ham
125 gm gerasperde kaas
2 hardgekookte gerasperde eiers
Sout en peper en aangemaakte mosterd na smaak

3.  Souttert (Amanda Viljoen)

Week 4 dik snye wit brood in 2 koppie melk en druk fyn. 

1 blik weense worsies
1 koppie gerasperde kaas
3 eiers, geklop
knippie peper 
Sout
Pietersielie

Meng alles saam en bak teen 180 Grade C. 

4.  Souttert (Amanda Viljoen)

1 blik beef
1 blik worsies
1 blik sweetcorn
1 dl. bakpoeier
1 koppie meelblom
5 eiers
1 koppie kaas
2 koppie melk
1 eeteel pietersielie
1 ui
1/2 koppie kookolie
sout

~ Terug na begin ~

Souttertjies [klein] (Amanda Viljoen)

Kors: 
5/8 koppie (10 eetl) meelblom
knippie sout
1/2 teel suiker
1/8 teel kremetart
4 eetl margarien
1/2 eiergeel

Vulsel: 

Maak 'n witsous van: 
1 eetl margarien 
1/2 koppie melk
1 eetl meelblom

1/4 teel mosterd
2 eetl gesmelte margarien
1 eeteel gekapte pietersielie
1/2 koppie gerasperde kaas
1/2 koppie gaar gemaalde vleis (of fyn geblikte worsievleis) 
1 eetl gerasperde ui

~ Terug na begin ~

Spaghetti met Tamatiesous (Judy Myburgh)

2 uie
2 eeteel Botter of margarien
4 of 5 ryp tamaties
Sout en peper na smaak
1 teelepel suiker
2 koppies gekookte spaghetti
kwart tot half koppie gerasperde kaas

~ Terug na begin ~

Speel-Deeg (Esmé)

Meng saam:
2 koppies koekmeel
¾ koppie sout
30ml kremetart

Meng saam:
2 koppies water
30ml olie
5ml kleursel
5ml geursel

~ Terug na begin ~

Spek-en-Kaas Spaghetti (Nanette skryf)  
Hier is my resep, en dit is regtig die moeite werd en baie lekker al is dit bietjie aan die duur kant.  Die bestanddele pas jy maar aan afhangende van hoeveel mense jy wil kos gee, maar dit kom nogal redelik ver en word daar altyd 'n tweede keer ook geskep.

1 Pak Spaghetti
2 Pakke gekapte spekvleis
500 g Gerasperde Cheddarkaas (Hoe meer kaas hoe lekkerder)
2 Pakke Gekerfde Sampioene

~ Terug na begin ~

Spinasiekoekies (Martie noem dit "Popeye vir Ete")

  1. Klits 3/4 koppie water en 1 groot eier saam.  

  2. Voeg 1 en 1/2 koppie meel, 1 teelepel sout, peper en 1 teelepel bakpoeier by en meng.

  3. Was spinasie af en sny in repe.  Meng met deegmengsel.

  4. Skep met 'n lepel in pan met voorafverhitte olie.

  5. Bak aan elke kant tot bruin (net 'n paar minute aan 'n kant - dis vinnig gaar).

  6. Dit lewer so 15+ koekies, afhangende hoe groot skeppe jy skep.

~ Terug na begin ~

Stampkoringslaai (Annatjie)

250 ml stampkoring
1 x 410 g blik perskeskywe
1 soetrissie
2 ml mosterdpoeier
125 ml mayonaisse
sout
peper
1 kookappel
1 uitjie

~ Terug na begin ~

Suurdeeg (Linda van As)

~ Terug na begin ~

Suurlemoen Yskastert (Lorette Grové)

1 blikkie kondensmelk
1 koppie suurlemoensap
1 pakkie tennisbeskuitjies.
1,5 liter vla (lekker dik aangemaak met genoeg suiker om dit soet te maak)

~ Terug na begin ~

Tamatie-resepte (Judy Myburgh)

Tamatieblatjang

2 pond tamaties
half pond bruin suiker
1 k asyn
half pond sultanas
1 e mosterd
1 e fyn gemmer
1 e sout
2 uie, in dun skyfies gesny
kwart t rooipeper

Tamatiesous (Judy Myburgh)

10 pd ryp tamaties
2 uie
2 tot 4 huisies knoffel
1 pint asyn
1 e naeltjies
1 e piment
1 e peperkorrels
1 e stukkies pypkaneel
2 e sout
1 e mosterd
1 k suiker

Tamatiesap (Judy Myburgh)

Tamaties kan ook so heel bevries word. Ek bêre gewoonlik tamaties in die vrieskas en indien ek nodig kry vir souse of soppe, plaas ek die gevriesde tamaties in koue water en die skilletjies kom baie maklik af.

~ Terug na begin ~

Tamatiesop (Susan)

2 koppies room
1 teelepel suurlemoensap
¼ teelepel peper
½ koppie uiegras roomkaas
1 blik tamatiesop
bietjie gerasperde uie
2 teelepels 'horse raddish' (Opsioneel)
1 t sout

~ Terug na begin ~

Tannie Yvonne van Wyk se Lemoenpatats (Carin)

1 kg patats  
500 ml lemoensap (2 koppies)  
100 g bruinsuiker  
50 ml mielieblom (2 eetlepels)  
2 ml sout  
gerasperde lemoenskil

~ Terug na begin ~

Tiramisu (Lorette Grové)

125 ml sterk swart koffie
62.5 ml brandewyn 
2 groot eiers geskei
125g Bakers Boudior beskuitjies
25 ml strooi suiker
10 ml addisionele brandewyn
10 ml kakao
150g la campania mascarpone kaas 

~ Terug na begin ~

Toskaanse Hoender

8 hoenderdytjies
olyfolie
seesout en swartpeper
½ koppie droë witwyn
2 eetl. Suurlemoensap
3-4 dun repies suurlemoenskil (met groenteskiller)
5 knoffelhuisies (geskil en ruweg gekap)
2 takkies roosmaryn (in kleiner stukkies geknip)
hand vol vars vinkelblare
2 groot ryp tamaties (geskil en in kwarte gesny)
12 groen olywe

~ Terug na begin ~

Trefferfudge (Mikrogolfoond) (Karin)

1 Blik Kondensmelk
2 k Strooisuiker
125 g Margarien/Botter
1 t Vanielje Essens

~ Terug na begin ~

Trifle (Lorette Grové)

1 sponskoek 
500ml ultramel vla 
fyn neute 
250ml room 
sjerrie na smaak
1 blik ingelegde perskes
2 x rooi jellie
2 x groen jellie

~ Terug na begin ~

Tuisgemaakte Likeur (Karin)

1. Koffieroomlikeur (lewer 500 ml)

1 blikkie kondensmelk
170g blikkie ingedampte melk
7 ml vanielje geursel
10 ml sterk kitskoffiepoeier (aangemaak met bietjie kookwater)
12,5 ml gliserien
250 ml Whisky

2. Roomlikeur (lewer 750 ml)

1 blik kondensmelk
250 ml vars room
125 ml Whisky
125 ml Brandewyn
2 eiergele
10 g donker sjokolade gesmelt
12,5 ml vanielje geursel

3. Koffielikeur (lewer 1,7 l)

500 ml water
500 g wit suiker
250 ml sterk swart koffie (moerkoffie)
375 ml vodka
375 ml rietspiritus (Cane)
200 ml desertwyn
25 ml vanielje geursel

~ Terug na begin ~

Tunagereg

1 Blik Tuna (kan meer gebruik)
1 Blik Sweetcorn
2 Eiers
1 Blik Idealmelk
Uie & greenpeper
1 k Kaas

~ Terug na begin ~

Uie-Koekies (Amanda Viljoen)

1 pk. bruismeel (1 lb)
1 teel bakpoeier (opsioneel)
1/2 koppie botter
1/2 koppie kaas
1 teel sout
knippie rooi peper
2 fyngerasperde uie

~ Terug na begin ~

Veelsydige Koelkasvrugtetert (Lorette Grové)

1 pakkie jellie (80g)
1 blikkie ingedampte melk (410g) oornag in koelkas gelaat
1 teelepel bakpoeier
1 eetlepel suiker
1 blikkie ingelegte vrugte, bv. Gemende vrugte, perskes, koejawels of iets soortgelyks
1 pakkie tennisbeskuitjies, suikerbroodvingers of self rolkoekskyfies vir kors

~ Terug na begin ~

Vetkoek in Skottelbraai (Emily)

2 koppies koekmeel  
40ml suiker  
10ml bakpoeier  
knippie sout  
2ml gemengde speserye  
2ml kaneel
1ml gemaalde naaltjies
2 ekstra groot eiers (geklits)
250ml kookwater
30g rosyne of korente
olie vir diepbraai

~ Terug na begin ~ 

Vetkoekies (Elzeth)

375 ml ongesif afgemeet koekmeelblom  
15 ml bakpoeier  
10 ml suiker  
5 ml sout  
500 ml gaar koue rys  
410 g (1 blik) geroomde suikermielies  
125 ml melk
1 eier
kookolie vir vlak braai

~ Terug na begin ~

Vet-Vrye All-Bran Beskuit (Elize)

250 g All-bran + 100 g klapper
1 kg bruismeel
400 g suiker
2 t bakpoeier 
1 t sout
1 k sonneblomsade/pekanneute
500 ml appelsap
½ t asyn
½ t koeksoda
½ k afgeroomde melk
3 eiers

~ Terug na begin ~

Vetvrye Kaassous (Lana)

~ Terug na begin ~

Vinnige Karringmelkbeskuit (Marina)

Meng:
7 koppies koekmeel
6 teelepels bakpoeier
1 teelepel koeksoda
1 teelepel sout
1/2 teelepel kremetart

Klits:
2 eiers
2 koppies karringmelk
1 koppie suiker
125 g gesmelte margarien

~ Terug na begin ~ 

Vinnige Melktertresep (Erna)

Dit maak 2 ronde gewone silwer voelie bakkies vol of anders die gewone glas vierkanttige tertbakke vol. Gebruik 'n kors van jou keuse.

1 Blik kondensmelk
50 ml Maizena
50 ml Vlapoeier
1 Eier
1 L Melk
Essense (Vanilla)
Kaneel

~ Terug na begin ~

Vis Paella (Erna)

Ek hoop nou net as jy praat van 'n vis paella resep, praat jy ook van seekos vis? Goed hier is 'n wonderlike resep en ek self is nie van die Kaap af nie en is al op menigte kere gekomplimenteer met my paella wat ek bedien het, ek wil net noem my resep is so maklik en vinnig dat jy verstom sal staan met hoe lekker die resep is en hoe "min moeite" jy deur gegaan het om jou ete 'n sukses te maak. 

Goed laat ek begin: 

~ Terug na begin ~

Visbrood
(bedien as 'n ligte maaltyd saam met slaai of as 'n voorgereg)

10 middelmatige aartappels, geskil, en gaargekook
Sout en peper na smaak
3 eetlepels botter of margarine
1 ui, gekap
1 pak (450g) bevrore stokvis (of gebruik meer as jy 'n groter brood wil maak)
3 eetlepels gekapte pietersielie
1 eetleper gerasperde parmesaankaak
wit van 1 eier
1 eetlepel water

Prut 3 eetlepel asyn, 1 eetlepel suiker, 3 eetlepels tamatieblatjang, 2 gekapte knoffelhuisies en 1 eetlepel sojasous saam in 'n pan.

~ Terug na begin ~

Vissop (Susan)

1 pak sampioensop
1 blik sampioensop
1 x 250 ml room
1 blik tuna
15 ml sjerrie

~ Terug na begin ~

Volkoringbeskuit vir Diabete (Erna)

250g margarien
375ml laevet karringmelk
125ml semels 
800ml volkoringmeel
125ml All Bran vlokkies
125ml koekmeelblom
25ml bakpoeier 
5ml sout
90ml fruktose

~ Terug na begin ~

Voorgereg van Pannekoeke

Sit vulsel in pannekoeke soos:
Tuna gemeng met maiyonaise
Uie gekap
Stukkies komkommer of agurtjies
Kaas , ens
Rol op en sit bo-op mayonaise met pietersielie en tamatie wiggie en slaai.  

Vulsel vir Pannekoeke

250 ml margarien
1 k suiker
1 e kookwater

~ Terug na begin ~

Wasgoedbondeltjies (Amanda Viljoen)

3 koppie meelblom
1 eier
sout
113 gm (1/4 lb.) margarien
1 teel bakpoeier
kouewater

Vleisvulsel:
250 gm ( 1/2 lb. ) gemaalde vleis
1 1/2 huisie knoffel of knoffelsout ( 1/4 teel )
2 teel olie
gekapte pietersielie
1 teel kerrie
1/2 ui gerasper

~ Terug na begin ~

Witsous (Petra)

Ek het my Witsous resep van my ma ge-erf en hy werk altyd!

1 k melk
1 e margarine
1 e meel
knippie sout

~ Terug na begin ~

Wortelkoek in Mikrogolf (Erna Boyder)

180 gr / 370 ml Koekmeelblom
10 ml Kaneel
8 ml Koeksoda
3 ml Neutmuskaat
3 ml Sout
750 ml Gerasperde Wortels
300 gr / 375 ml Suiker
250 ml Olie
100 gr / 250 ml Neute gekap
3 Eiers Geklop
Versiersel (Die versiersel is bietjie baie vir die koek * kan dit verminder)
250 gr Gladde maaskaas
120 gr Botter
50 gr / 125 ml Okkerneute gekap
5 ml Vanieljegeursel
400 gr / 800 ml Versiersuiker – gesif

Versiersel

~ Terug na begin ~

Wortelkoek (Amanda Viljoen) 

1 koppie suiker. 
3/5 koppie gekapte neut. 
1/3 teel. koeksoda. 
1/2 teel. sout. 
1 koppie olie. 
3 eiers. 
1 1/3 koppie meelblom. 
1/2 teel. bakpoeier. 
2 teel. kaneel. 
2 koppie gerasperde wortels. 

~ Terug na begin ~

Wortelslaai

1 kg wortels, in skyfies gesny
2 middelslag uie, in ringe gesny
1 klein soetrissie, ontpit en in repies gesny
1 pakkie tamatiesop
250 ml water
sout en peper na smaak
200 ml wit asyn
125 ml kookolie
250 ml suiker
10 ml Worcestershire-sous
7 ml mosterd

~ Terug na begin ~

Yoghurt Tert

1 liter yoghurt
1 pakkie jellie - (yogurt & jellie moet selfde soort wees bv. Strawberry)
1 blik kondensmelk
1 pak tennisbeskuitjies

~ Terug na begin ~

Yskastert (Amanda Viljoen)

1 pak Tennis beskuitjies 
2 sakkies Orley Whip 
sjokolade versiersuiker 
sterk, swart koffie - koud 

~ Terug na begin ~

Zelda's Beschuit (Cordia)

1 kg selfrysende bakmeel
500 gram koekmeel
100 gram maisena
50 gram custardpoeier
2.5 koppie suiker
2.5 koppie kokosnoot
5 teelepels bakpoeier
1 teelepel sout
1 teelepel vanielje
3 eiers
500 gram margarien
500 mliter karringmelk

~ Terug na begin ~

 

free hit counters